Hoe gebruikt u een Dilatatie set

De sets zijn eenvoudig in het gebruik. U kunt in de privacy van uw eigen huis oefenen en het kost u slechts beperkte tijd per dag. Bij het oefenen met de pelottes is het goed te ervaren wat u zelf het prettigst vind.

Afhankelijk van de aandoening waarvoor u de dilataieset gebruikt heeft u waarschijnlijk van uw behandelaar een oefenprogramma gekregen. Volgt u dit programma op.

Voorbereiding

Wat u, ten minste, nodig heeft voor het oefenen met de vaginale dilatatieset zijn glijmiddel en een handdoek. Was uw handen voor het oefenen. Leg uw handdoek op het bed of bank, ga erop liggen en maak het uzelf gemakkelijk. Soms kan een klein kussen onder uw heupen helpen. Belangrijk is dat u uzelf kunt ontspannen, met name de spieren in het liesgebied en de onderste buikspieren. Soms kunnen ontspanningstechnieken vooraf helpen, het nemen van een warm bad of het opzetten van ontspannende muziek kunnen ondersteunend zijn.

Oefenpositie

Een handige oefenpositie is liggend op uw rug met kussens in uw rug. Zet uw voeten op heupbreedte met uw knieën ongeveer 45º gebogen. Doe uw knieën niet verder uit elkaar dan nodig is om uw hand ertussen te brengen. Een veel voorkomende fout bij het oefenen is om de knieën zo ver mogelijk te

spreiden, dit maakt echter het inbrengen moeilijker omdat de spanning op de spieren dan toeneemt. Als u niet goed bij uw vagina komt trek uzelf dan niet met uw buikspieren op maar plaats meer kussens achter uw rug en hoofd om te steunen.

Een andere positie is staande met één voet op een (niet al te hoge) verhoging, zoals bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon. Vervolgens probeert u zich te ontspannen.

Breng glijmiddel aan op de pelotte waarmee u begint. Wanneer er bij het inbrengen door de vaginaopening al teveel glijmiddel afgeschraapt wordt kunt u het glijmiddel ook direct in de vagina aanbrengen. Adem rustig in en breng op de daarop volgende uitademing de dilator voorzichtig in.

Breng de dilator in zover als dat voor u comfortabel is. Het mag drukkend of rekkend voelen maar het mag niet pijnlijk zijn. Afhankelijk van uw aandoening beweegt u de dilator met rustige bewegingen op en neer, draai de dilator rustig rond of laat het hulpmiddel enkele minuten zitten.

Oefenen

Afhankelijk van de aandoening waarvoor u met de dilatatieset oefent, gebruikt u meer of minder druk. Voor vaginisme aandoeningen kunt u na het inbrengen aan- en ontspanningsoefeningen doen. Voor het behouden of vormen van een goede vaginaleholte roteert u de pelotte tijdens het oefenen. Houdt u zich hierbij aan het oefenprogramma dat u van uw bekkentherapeut, gynaecoloog of seksuoloog gekregen heeft.

Maak na het oefenen uw vaginale dilatatieset schoon met warm water en milde zeep en droog de set goed af. Frequentie en duur van de behandeling zijn afhankelijk van uw aandoening tussen de 5 en 20 minuten, dit kunt u het beste met uw behandelaar afstemmen.

Desgewenst herhaalt u de procedure met een grotere pelotte.